The return of the dandy

Dat klinkt alsof wij geloven dat hij is weggeweest maar niets is minder waar. Wij hebben de hoop nooit opgegeven en geloven dat in ieder manmens wel iets van een dandy schuilt. Soms is hij misschien een beetje in het verdomhoekje geschoven, maar, hij is er …..

Ik hoor je denken: “ oke, jij zegt het maar hoe herken ik hem?”

Een kort stukje geschiedenis dan maar!? De term dandy vindt zijn oorsprong in Victoriaans Engeland waar het voor de man met tijd en geld een sport was qua looks en gedrag zo elegant mogelijk uit de hoek te komen. Koning onder hen : George “Beau” Brummel (1778 – 1840), van hem wordt beweerd dat hij minstens 5 uur per dag besteedde aan het creeren van zijn look om deze vervolgens zo te presenteren alsof het hem geen greintje investering had gekost.

En daar raken we direct de essentie van het dandyisme. Het gaat hier namelijk niet om over de top creaties maar om de perfecte balans. Mooie materialen die goed aansluiten, de juiste details. Een dandy waait niet met alle nieuwe fashionwinden mee maar kiest met aandacht en zorg. Met zijn look laat hij zichzelf zien, hij profileert zich met trots en passie en dus is zijn outfit tot in de puntjes verzorgd.

Voor de gemiddelde Nederlandse man was een dergelijke houding lange tijd toch echt een brug te ver en werd onder luid gesnuif als te verwijfd dan wel te gay onder de bank geschoven. Gelukkig evolueren we vrolijk door en zijn er steeds meer mannen die hun oog voor detail en elegantie weten te openen.

De dandy ontwaakt en is in opmars. Mooi met aandacht geklede mannen, niet langer alleen maar tijdens de Pitti Uomo, maar gewoon in de straten van Amsterdam, Utrecht en inmiddels ook in menig provincieverblijf.

Ben jij ook jouw dandy aan het ontdekken? Weet dan dat het niet gaat om veel en groot! Veel liever heeft jouw dandy een paar mooie, wellicht wat duurdere, items in zijn kast waarvan duidelijk is dat ze met passie en vakmanschap gecreeerd zijn en die het beste in jou weten te accentueren.

Wij van Dandies en Dudes denken daarin graag met je mee. Wij brengen je die items waarmee je jouw outfit af maakt. Mooie, natuurlijke materialen welke met zorg en aandacht met de hand bewerkt worden.

Lukt het je zelf (nog) niet om de juiste accessoires te kiezen? Geen probleem, wij voorzien je graag van advies! info@dandiesanddudes.nl